O Meni

BIO

Žan Luka Zelko

Z jadranjem sem se začel ukvarjat pri 9 letu starosti. Moji začetki so bili na reki Dravi, vendar sem jo hitro prerasel, zato sem leta 2006 nadaljeval svojo pot v ŠD Piran, kjer me je treniral Milan Morgan. Pod njegovim vodstvom sem zljubil jadranje in začel žeti prve rezultate. Kasneje sem s trenerjem Draganom Gašičem osvojil 3. mesto na državnem prvenstvu v razredu Optimist.

Po Optimistu je moj trener postal oče Matjaž Zelko, s katerim sem nadaljeval svojo pot vzporedno na dveh klasah- Laser 4.7. in Byte CII. V slednjem sem se kvalificiral na prve mladinske olimpijske igre v Singapurju leta 2010. Septembra istega leta sem v Laser 4.7 postal državni prvak. Le nekaj tednov kasneje sem osvojil še drug naslov prvaka, v razredu Laser Radial.

Leta 2011 sem na ISAF mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil srebrno kolajno. Mesec dni kasneje sem se vrnil v Byte CII, kjer sem si na EUROSAF evropskem prvenstvu prijadral bron.

Na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu v olimpijskem razredu leta 2012, sem presenetil samega sebe in se uvrstil v “Zlato skupino” (Prvo tretjino).

BIO

V nadaljevanju sem začel redno jadrat na tekmah svetovnega pokala, na katerih sem nabiral izkušnje. V letih od 2014 do 2016 sem sodeloval s tujim trenerjem- Tamas Eszes.

V letu 2015 sem na članskem svetovnem in evropskem prvenstvu osvojil bronasti medalji in tako postal 3. športnik mesta Maribor za 2015. V letu 2016 sem za las zgrešil olimpijsko normo na zadnji kvalifikacijski tekmi. Septembra istega leta pa sem si prijadral še tretji naslov državnega prvaka, v olimpijskem razredu Laser Standard.

V začetku letu 2017 sem postal vajenec najboljšega slovenskega jadralca Vasilija Žbogarja, s katerim še vedno sodelujem. V tem letu sem nastopil na dveh tekmah svetovnega pokala in se kasneje uvrstil na finale svetovnega pokala, kjer sem osvojil 21.mesto. V nadaljevanju sem se posvetil pripravam na svetovno prvenstvo. Septembra sem na svetovnem prvenstvu končal na 34. mestu v konkurenci 150 laseristov.

V letu 2017 sem predstavil svojo blagovno znamko Zelko, s pomočjo katere si bom financiral jadralni program v prihajajočih sezonah.

“V letu 2018 se bom na svetovnem prvenstvu na Danskem boril za osvojitev olimpijske vozovnice. Moj cilj so olimpijske igre Tokio 2020, borba za najvišja mesta in vsak dan bom dal svoj maksimum, da mi to tudi uspe!”

Partnerji:

Close Menu